Dobrovoľníci dnes pomáhajú po celom Slovensku

23.09.2011 Celý región

Bratislava 23. septembra (TASR) - Verejnosť sa počas dnešného dňa a soboty (24.9.) môže v rámci Dní dobrovoľníctva zapojiť do zmysluplných a nezištných aktivít na celom Slovensku. Počas nich sa môžu ľudia zapojiť do aktivít pre dobrovoľníkov vytvorených mimovládnymi organizáciami, samosprávou, či neformálnymi skupinami občanov. V 61 mestách a obciach Slovenska je pripravených 139 aktivít, čo znamená dvojnásobný nárast v porovnaní s rokom 2010. \"Pozývame všetkých – študentov, zamestnaných, nezamestnaných, deti, rodiny aj seniorov. Želáme si, aby čo najviac ľudí zažilo povznášajúci pocit zo zmysluplnej práce vykonanej pre iných. Radi by sme vytvorili rekord a zapojili viac ako 4000 ľudí,\" povedala výkonná riaditeľka občianskeho združenia C.A.R.D.O Alžbeta Mračková.
Dobrovoľníkom otvorili dvere organizácie sociálneho, zdravotníckeho, kultúrneho, environmentálneho a voľnočasového zamerania. Ľudia sa môžu priamo zapojiť napríklad do čistenia verejných priestorov, do skrášľovania zariadení pre deti a seniorov, ale aj do diskusií a voľnočasových aktivít s deťmi a mládežou, pacientmi, seniormi a pod. Medzi aktivity patrí napríklad čistenie interiéru Pisztoryho paláca v starom meste v Bratislave, čistenie a označovanie hraníc Chránených území Soví les a Hrabiny v Petržalke, či likvidácia následkov minuloročných povodní v Handlovej alebo čistenie areálu zimného štadióna v Banskej Bystrici.
Do Dní dobrovoľníctva sa zapájajú aj umelci a mediálne známe osobnosti. Mirka Partlová bude v rodinnom centre čistiť záhradu a ihrisko, František Kovár podiskutuje s klientmi v domove pre seniorov, Kristína Farkašová bude s ďalšími dobrovoľníkmi registrovať účastníkov festivalu Divadelná Nitra, Bibiana Ondrejková sa zapojí do úpravy záhrady v zariadení pre autistov v Borovej. Okrem nich možno počas Dní dobrovoľníctva stretnúť aj Juraja Kemku, Martina Madeja, Mishu, Roba Pappa, Mira Jaroša, Roba Opatovského, Luciu Hablovičovú - ambasádorku Európskeho roka dobrovoľníctva 2011 a Lukáša Latináka, vyslanca dobrovoľníctva na Slovensku.
Zoznam organizácií a podrobný opis aktivít na celom Slovensku možno nájsť na stránke www.dobrovolnictvo.sk. Záujemcovia, ktorí nemajú prístup k internetu, môžu volať na bezplatnú linku 0800 103 104, k dispozícii sú aj čísla 0944 418 291 a 02/54430427. \"Dni dobrovoľníctva sú jedným z najväčších projektov v rámci Európskeho roka dobrovoľníctva 2011. Ďalšími významnými aktivitami sú zákon o dobrovoľníctve, ktorý bude schválený koncom roka a výskum o dobrovoľníctve, ktorého výsledky prinesieme onedlho,\" dodala Mračková.
 

Vyberte región

mark